ELOXÁLÁS

 
Alumínium, alumínium-öntvények vagy alumínium-ötvözetek környezeti hatásokkal szembeni ellenállóvá tételére általánosan alkalmazott felületvédelmi eljárását anódizálásnak (anódos oxidációnak), vagy a köznyelvben elterjedten Eloxálásnak nevezzük.
Az eljárás során az alumíniumot híg savban (kénsav, foszforsav, oxálsav, krómsav stb.) anódként kapcsolják (+ pólus), ekkor vízbontás játszódik le, az anódon oxigén fejlődik, a katódon hidrogén.
A fejlődő oxigén azonnal reagál az alumíniummal és porózus oxidréteget hoz létre a felületen.
A réteg keménysége az eljárás paramétereitől függ (V, hőmérséklet, használt savkoncentráció stb..).
 
Általánosan Eloxálásnak (elektrolitikus oxidáció) nevezzük azt az eljárást, amikor 200 g/l-es kénsavban 18-20 °C-on 17-20 V feszültséggel 1,2-2,0 A/dm² áramsűrűséggel anódizálunk.
 
Az európai szabványok itt 5-10-15-20-25 µm szabványos rétegvastagságot írnak elő.
Az ennél vastagabb 30-35 µm rétegvastagság az úgynevezett kemény-eloxálással (vagy hard-elox) eljárással érhető el.
Ezen eljárásokkal porózus, felületi oxid-réteget hozunk létre. A pórusok lehetőséget adnak a felület színezésre:
 
Amennyiben fémeket választunk le elektrolitikusan a pórusokba, akkor elektrolitikus színezésről beszélünk. Például ón-szulfáttal a pezsgőszíntől a feketéig lehet színeket előállítani.
Használhatunk még szerves színezékeket, itt egyszerűen belemártjuk az eloxált anyagot a színezékbe. A szerves színezékkel előállított színek a napfény hatására egy idő után kifakulhatnak, kevésbé UV-állók, mint felületre leválasztott fémvegyületek színei.
 
A korrózió- és kopásállóság szempontjából a legfontosabb lépés a folyamat végén a porózus oxidréteg pórusainak megfelelő tömítése.
A felületi tömítettség határozza meg a korrózióállóságot mind natúr, mind színezett termék esetén. Színezett termék esetén nemcsak a korrózióállóságot, hanem a színtartósságot is erősen befolyásolja.
A tömítés történhet forróvízben (HOT-sealing) vagy nikkel-fluorid oldatban (COLD-sealing).
A korrózióállóság tovább növelhető átlátszó lakkozás/póruszárás alkalmazásával, de ez költségesebb az egyszerű tömítésél.
 
Az eloxálás alumínium és ötvözeteinek korrózióvédelmére szolgál. Az Eloxálást max. 400x800x1200 mm-es méretig tudjuk elvégezni. Az üzem jelenleg natúr elox felület kialakítását vállalja. Új Siemens automatizált sorunk biztosítja a technológiai idők és paraméterek maradéktalan betartását és az állandó minőséget.
 

Eloxálás

  • IMG_3431.JPG
  • IMG_3439.JPG
  • kromt1.jpg
  • kromt2.jpg
  • kromt3.jpg
  • kromt4.jpg